Kattenoorlog

Afgelopen zaterdagmorgen was ik thuis, ik zat een beetje uit het raam te staren. En wie zie ik op weg naar het huis van Bandit en Pandey? Mijn vijand, die rooie van de Steur;  ik heb al eens eerder over hem geschreven. Naar mijn idee, wilde hij Lucy, die ook buiten was, pakken. En galante man, die ik ben, dat kon ik niet over mijn kant laten gaan. Cabo liet me gelukkig naar buiten toen ik vreselijk begon te brommen en ik erop af. Lucy was onder de auto gekropen en ik ben er naast gaan liggen. (Nu is er even een hiaat in mijn verhaal, want Cabo was naar binnen gegaan en heeft het gebeuren niet helemaal gevolgd). Hoe dan ook, ik was slaags geraakt met die rooie. Greta, het bazinnetje van Bandit en Pandey, heeft ons uit elkaar gejaagd. Op straat lagen allemaal plukken haar en zo te zien waren die allemaal van mij. Lucy is naar huis gegaan, Cabo heeft die rooie de Steur opgejaagd en ik ben ook maar naar binnengegaan. Cabo heeft me bevoeld en dacht, dat ik er zonder kleerscheuren afgekomen was. Maar de volgende dag voelde ik me toch niet helemaal jofel en ben ik wat meer binnengebleven. En nu heeft Cabo toch een wond(je) bij me gevonden, omdat ik er steeds aan zat te likken. Het zal wel een beet geweest zijn, maar het is al weer dicht. Cabo zegt: “Je bent wel een moedige kat, maar erg goed vechten kan je niet”. Hoe weet zij dat nou! Allereerst werd het gevecht onderbroken en zij weet toch niet of die rooie niet ook wat heeft. En Guusje moest er erg om lachen.

gat1

gat2

gat3

Al 5000 jaar!

In het AD, de NRC, maar ook de Volkskrant een artikel over katten van 5000 jaar geleden. Hieronder het artikel van de Volkskrant met foto’s van de gevonden botjes.

Eerste kat zat 5000 jaar geleden al op schoot bij een Chinees

Door: Maarten Keulemans − 17/12/13, 14:01
© PNAS. Een Aziatische wilde kat.

Al meer dan duizend jaar vóór de Egyptenaren hielden boeren in Noord-China katten aan huis: het oudste bewijs voor de kat als huisdier. Tot die conclusie komen Chinese archeologen na analyse van acht kattenbotjes die ze vonden bij de opgraving van een ongeveer 5.400 jaar oud dorpje in de provincie Shaanxi.

  • © PNAS.
    De onderzochte kattenbotjes.

De katten waren niet alleen kleiner dan de Aziatische wilde katten waarvan ze vermoedelijk afstammen (foto), de samenstelling van hun botten wijst er bovendien op dat ze werden bijgevoerd met meelhoudend voedsel, schrijven de wetenschappers in het vakbladPNAS.

Wetenschappers gaan ervan uit dat katten bij de mens gingen wonen toen die ging landbouwen, omdat ze werden aangetrokken door de muizen die op het graan af kwamen. De Chinese vondst ondersteunt die visie.

Naar schatting zijn er op dit moment 500 miljoen katten in de wereld, schrijven de onderzoekers onder leiding van Yaowu Hu van de Chinese Academie van Wetenschappen.

Inside Dave Van Ronk

VanRonk

Het is al weer heel lang geleden, dat ik muziek ontdekte met op de cover/hoes een kat. Maar daar is ie dan: Inside Dave Van Ronk. De film “Inside Llewyn Davis” is vaag gebaseerd op het leven van Dave Van Ronk, zoals in het stukje van Frits Abrahams te lezen was. En inderdaad op de hoes van het album, zie je een kat zitten. De muziek vind ik niet spectaculair, maar er zitten aardige nummers bij. Hieronder twee tracks.

Filmkat/Inside Llewyn Davis

Frits Abrahams had op de Achterpagina van de NRC een stukje over de kat in de film “Inside Llewyn Davis”. Het lijkt me een geweldige film, maar is op het ogenblik alleen op blu-ray te krijgen. Ik ben nog ouderwets, dus hoop ik, dat de film ook op DVD komt. Maar intussen heb ik wel de soundtrack van de film. Hieronder het stukje van Frits A. met wat foto’s en ik probeer ook een song te plaatsen.

filmkat1

filmkat2

filmkat3

filmkat4