Gli

Al weer een poosje geleden las ik in de krant dat Gli, de kat van de Hagia Sofia er niet meer is. ik had nog nooit van hem gehoord, maar er is heel veel over hem te vinden op internet. Tik maar eens in: Gli Hagia Sofia en dan afbeeldingen. Hieronder het artikel uit de krant.

2000 jaar oude kat

Ik had de tekening al gezien, maar nu stond er een artikel in het AD. Het is toch ongelooflijk dat 2000 jaar geleden iemand of meerdere personen deze kat hebben getekend. Ik hoop dat het een beetje te lezen is.

Archeologen vinden 2000 jaar oude tekening op een heuvel

De fabels van La Fontaine

Enige tijd geleden zag ik op TV de serie “Krabbe zoekt Chagall”. Ik vond het geweldig zoals Jeroen het leven van Marc Chagall heeft laten zien. Ik dacht erover om de Fabels van La Fontaine aan te schaffen, maar ik wist niet zeker of er een fabel met een kat in zou voorkomen. Dus ik liet het maar. Weer wat later zat ik aan de eettafel en had even niets te doen. Ik pakte een boek uit de kast en wat zie ik tot mijn verbazing: “Marc Chagall Fables of La Fontaine”. Blijk ik het dus in het Engels te hebben. Waarschijnlijk jaren geleden gekocht toen Krijn en ik wel eens naar de Boekenbeurs in Ahoy gingen. En ja hoor er zit een fabel met een kat erin. Het is een beetje lastig formaat boek: te vierkant om te scannen. Ik heb nu dus foto’s gemaakt, maar de kwaliteit laat te wensen over. Het geeft wel een idee wat een voortreffelijk schilder Chagall was.

Quest

Al heel wat jaren krijg ik van mijn vriendin de jaarlijkse scheurkalender van Quest. Elke dag een “weetje”. Erg leuk om op je gemakje op de WC te lezen. Vandaag ging het over “katten” – zie hieronder.

De kat van de rabbijn

In mijn vorige website (iWeb) heb ik voor het eerst over deze strip geschreven. Inmiddels zijn er 8 delen uit. Ik vind ze prachtig getekend.

In deel 6 heeft het vrouwtje van de kat een zoontje gekregen. Ze heeft dus minder tijd en aandacht voor de kat. Die voelt zich verwaarloosd en gaat het huis uit. Na drie uur – de kat heeft geen idee van tijd – gaat hij toch weer naar huis en dan heeft het vrouwtje wel oog voor hem. Eind goed al goed.

In deel 7 loopt de stad (Algiers?) onder water met als gevolg dat de moskee, de kerk en de synagoge niet gebruikt kunnen worden. De leiders moeten proberen hun gelovigen met elkaar te laten bidden wat niet meevalt. Het is een beetje een complex verhaal, maar wel heel leuk.

Deel 8 heeft als titel “Amandelmandje”. Het gaat over een stel dat verliefd is op elkaar en dat wil trouwen. Maar hij is joods en zij katholiek. Het vrouwtje van de kat, Zlabya, zal proberen de regels van het joodse geloof aan Aline uit te leggen. Dat valt niet mee. Het eindigt ermee dat Aline even genoeg heeft van haar verloofde, maar ze wil graag doorgaan met de godsdienstlessen.

Kunst met katten

Eindelijk, eindelijk weer eens een berichtje. Het is al weer bijna tijd voor een nieuwe Season Greetings!

Een prentenboek voor kinderen. Bekende schilderijen maar nu met een kat erin. De voor- en achterkant van het boek. Plus 1 schilderij: “De schreeuw” van Edvard Munch, omdat daar een Noorse Boskat in voorkomt. Zeer gedetailleerd.

Tonio’s blik

Tenslotte een prachtig foto-memoir, geschreven door de moeder van Tonio, Mirjam Rotenstreich. Ik heb heel wat boeken van de vader van Tonio, Adri van der Heijden, gelezen, maar het boek “Tonio” -over zijn zoon die verongelukt is- wilde ik niet lezen. Maar dit boek wilde ik wel lezen. Het gaat ook over Tonio, maar vooral over zijn Noorse Boskatten Tygo en Tasha. Hij heeft heel veel foto’s gemaakt van zijn katten en aan de hand daarvan, heeft zijn moeder dit verhaal geschreven. Ik vind het fantastisch!!