Robohand

Ik lees twee kranten en in het AD én de NRC stond een artikel over een nieuwe robothand. In het AD met de kop “Oostenrijkers laten hand afhakken voor prothese. Robohand werkt beter door signalen van het brein”. In de NRC was de kop “Drie mannen offerden verlamde hand op voor bionische hand”. Ja, de wetenschap schrijdt voort. Ik heb ook al iets gehoord/gelezen over een arts, die een hoofd op een ander lichaam wil zetten. Dat duurt nog wel een paar jaar, maar deze robothand doet al zijn werk. Hieronder het artikel uit de NRC en een illustratie uit het AD.

handa handb handc handd

Quest

Al vier jaar krijg ik van mijn vriendin een scheurkalender. Eerst twee jaar over geschiedenis. En de laatste twee jaar de kalender van Quest met allerlei wetenswaardigheden. Zo nu en dan ook iets over katten; vandaag ook – zie hieronder.

Schermafbeelding 2014-06-04 om 11.16.36 Schermafbeelding 2014-06-04 om 11.17.51

Al 5000 jaar!

In het AD, de NRC, maar ook de Volkskrant een artikel over katten van 5000 jaar geleden. Hieronder het artikel van de Volkskrant met foto’s van de gevonden botjes.

Eerste kat zat 5000 jaar geleden al op schoot bij een Chinees

Door: Maarten Keulemans − 17/12/13, 14:01
© PNAS. Een Aziatische wilde kat.

Al meer dan duizend jaar vóór de Egyptenaren hielden boeren in Noord-China katten aan huis: het oudste bewijs voor de kat als huisdier. Tot die conclusie komen Chinese archeologen na analyse van acht kattenbotjes die ze vonden bij de opgraving van een ongeveer 5.400 jaar oud dorpje in de provincie Shaanxi.

  • © PNAS.
    De onderzochte kattenbotjes.

De katten waren niet alleen kleiner dan de Aziatische wilde katten waarvan ze vermoedelijk afstammen (foto), de samenstelling van hun botten wijst er bovendien op dat ze werden bijgevoerd met meelhoudend voedsel, schrijven de wetenschappers in het vakbladPNAS.

Wetenschappers gaan ervan uit dat katten bij de mens gingen wonen toen die ging landbouwen, omdat ze werden aangetrokken door de muizen die op het graan af kwamen. De Chinese vondst ondersteunt die visie.

Naar schatting zijn er op dit moment 500 miljoen katten in de wereld, schrijven de onderzoekers onder leiding van Yaowu Hu van de Chinese Academie van Wetenschappen.

The Secret Life of the Cat

Een poosje geleden was er een BBC documentaire op de TV over een onderzoek naar katten gedrag in Surrey, Engeland. Ik wilde kijken, maar heb hem gemist. Bij Uitzending Gemist ging het ook niet. Maar …. ik krijg van mijn nicht uit Amerika een link en ja hoor, daar is ie. Op YouTube kan je de documentaire vinden door “BBC Horizon – The Secret Life of the Cat” in te typen. Hij duurt wel bijna een uur.

_68048087_catsfour

Voelkat

Cabo is erg voor “Proefdier Vrij” en in het blaadje, dat ze zo nu en dan ontvangt, stond deze keer een interessant stukje. De verwijzing naar de site gaat over de “voelkoe”.

Rat met dwarslaesie kan weer lopen

In de NRC van vrijdag 1 juni jl. stond een interessant artikel over een rat met dwarslaesie, die weer kon lopen. Ik sta er enigszins dubieus tegenover, want ik ben tegen dierproeven. Maar de proeven zijn inmiddels genomen en het resultaat belooft veel. Hieronder het artikel en een foto van een van de ratten. Verder links naar twee uitgebreide artikelen over dit onderwerp – wel in het Engels: “Restoring voluntary control…” en “Versatile robot interface…” . Je moet wel een beetje geduld hebben voordat de pagina’s geladen zijn, want er staan video’s op.

CalendulaSpray

In het tijdschrift “KATTEN manieren” las ik over deze spray. Dat lijkt me wel wat om in huis te hebben. Nu nog uitvinden waar het te koop is. Hieronder een wat uitgebreider artikel.

Nieuw: CalendulaSpray, huidverzorging voor huisdieren

ECOstyle Animal Care uit Appelscha heeft een nieuw product aan haar verzorgingslijn voor honden en katten toegevoegd: CalendulaSpray. Calendula is breed bekend vanuit de humane verzorging, nu is er ook voor huisdieren een speciale ECOstyle variant beschikbaar op basis van deze werkzame stof. CalendulaSpray bevat naast calendula ook salvia, hamamelis en tijmolie. Het is een mild en natuurlijk verzorgingsproduct dat breed inzetbaar is. Het verzorgt de beschadigde huid van huisdieren zoals honden, katten en knaagdieren.

ECOstyle CalendulaSpray is verpakt in een handige spuitbus die gevuld is met natuurlijke lucht. Deze sprayt in alle standen, zelfs ondersteboven! In de praktijk is dat erg handig in de toepassing bij dieren. Daar komt bij dat de beschadigde huid niet met de vingers aangeraakt hoeft te worden. Wel zo plezierig voor het dier en zijn baasje.

CalendulaSpray is een product uit het natuurlijke ECOstyle-assortiment. Al meer dan 40 jaar is ECOstyle Animal Care B.V. actief op de markt voor grote en kleine huisdieren. Zij vermarkt 100 procent natuurlijke producten voor honden en katten, zoals VitaalCompleet en VitaalSpeciaal diervoeding met kruiden en VloVrij producten tegen vlooien en teken.

Voor meer informatie: www.ecostylevoordieren.nl

Publicatiedatum: 24-2-2012