Al 5000 jaar!

In het AD, de NRC, maar ook de Volkskrant een artikel over katten van 5000 jaar geleden. Hieronder het artikel van de Volkskrant met foto’s van de gevonden botjes.

Eerste kat zat 5000 jaar geleden al op schoot bij een Chinees

Door: Maarten Keulemans − 17/12/13, 14:01
© PNAS. Een Aziatische wilde kat.

Al meer dan duizend jaar vóór de Egyptenaren hielden boeren in Noord-China katten aan huis: het oudste bewijs voor de kat als huisdier. Tot die conclusie komen Chinese archeologen na analyse van acht kattenbotjes die ze vonden bij de opgraving van een ongeveer 5.400 jaar oud dorpje in de provincie Shaanxi.

  • © PNAS.
    De onderzochte kattenbotjes.

De katten waren niet alleen kleiner dan de Aziatische wilde katten waarvan ze vermoedelijk afstammen (foto), de samenstelling van hun botten wijst er bovendien op dat ze werden bijgevoerd met meelhoudend voedsel, schrijven de wetenschappers in het vakbladPNAS.

Wetenschappers gaan ervan uit dat katten bij de mens gingen wonen toen die ging landbouwen, omdat ze werden aangetrokken door de muizen die op het graan af kwamen. De Chinese vondst ondersteunt die visie.

Naar schatting zijn er op dit moment 500 miljoen katten in de wereld, schrijven de onderzoekers onder leiding van Yaowu Hu van de Chinese Academie van Wetenschappen.