Katten houden van cirkelvormen

Op de achterpagina van de NRC van 21 november jl. stond onderstaand artikel, interessant. Kijk vooral ook eens op de site.

Zoeken katten in cirkelvormen geborgenheid? Online wordt gespeculeerd.

Zoeken katten in cirkelvormen geborgenheid? Online wordt gespeculeerd.

Dierengedrag

Internet staat vol met katten die zich aangetrokken voelen tot cirkelvormen. Wetenschappelijke verklaringen ontbreken vooralsnog.

Door FRANS VAN DER HELM

Katten in pentagonen van gekleurd plakband. In lussen van elektriciteitskabels. In een rond gedrapeerde riem. „Vang je kat in een cirkel.” De internetrage met filmpjes en foto’s van katten die zich onweerstaanbaar aangetrokken voelen tot cirkelvormen op verder kale vloeren is een maand oud – en springlevend. Bewijsmateriaal blijft van overal op aarde binnenstromen.

Het procedé is simpel. Je maakt met isolatieband, ducttape of postplakband een benadering van een cirkelvorm op de vloer – een achthoek bijvoorbeeld. Niet te groot, de kat moet er net in passen. En er is een goede kans dat je de kat er zo in gevangen hebt.

Het zich toe-eigenen van een nieuwe verblijfplaats, is altijd fijn voor de status
Niets zo verraderlijk als internet, zo vol van geconstrueerde bewijslast rond eigen wereldbeelden, maar hier lijkt echt iets te spelen. In ruim de helft van de pogingen werkt het inderdaad, leert eigen officieus onderzoek. De eerst achterdochtige kat verkent met tastende poot de aard van de cirkel, besnuffelt die – en na geruststelling over veiligheid neemt hij erin plaats. Gaat zich zitten wassen of kijkt de maker van de cirkel verwachtingvol aan. Een van de beste snel groeiende beeldarchieven is dat op reddit.com/r/catcircles.

De echte wetenschap staat hier nog machteloos afzijdig. Dat geeft onbezoldigde kattenonderzoekers de luxe zelf verklarende theorieën op te stellen, en dat gebeurt volop. Hier een bloemlezing met de meest waarschijnlijke.

1 Katten zoeken geborgenheid. Die verklaring stond al snel met stip op één. Mooi omsluitende cirkels, niet aan de te ruime kant, werken inderdaad het best. Maar in het beeld van achterliggende internationale interieurs zie je veel betere besloten plaatsen voor huiselijke jagers.

2 Territorium- en bezitsdrift. Het zich toe-eigenen van een nieuwe verblijfplaats – zeker in groepsverband altijd fijn voor de status.

3 Aandacht willen. Geen dier zo slecht begrepen als de zogenaamd afzijdige kat. Hij wordt niet graag lastig gevallen, maar staat wel graag centraal. Zeker bij zijn menselijke manager, die opeens een tijdlang bezig is met iets op de vloer in plaats van met de kat en diens wensen. Daarna gaat die ook nog eens verwachtingsvol zitten kijken naar die plek. Een beetje kat springt daar dan in. Zie de kat en de thuiswerker aan zijn toetsenbord voor het beeldscherm – typen of lezen wordt die laatste al snel onmogelijk gemaakt. De kat eist het centrum van de aandacht op, en terecht.

4 Magie of interstellaire communicatie. De besloten cirkelvorm is het ideaal, maar het geheim schuilt juist in de benadering daarvan. De geplakte pentagonen, octogonen en hexagonen zijn als een magische cirkel voor katten. Die zijn blij dat we het ritueel waar ze altijd al op wachtten eindelijk hebben ingezet. Bij onze volgende stap kunnen ze hun ware gedaante aannemen of hun uiteindelijke bestemming bereiken. Naar die volgende stap is het nog zoeken, sommige online onderzoekers denken aan een offerande die de toets van kritische kattenogen doorstaat.

De rage is er nog wel even.