SS Rotterdam

Vorige week donderdag heb ik – met mede-gepensioneerden van het Bouwcentrum – het SS Rotterdam bezocht; het laatste in Nederland gebouwde stoomschip. Eigenlijk zou ik het er hier niet over mogen hebben, want er moet altijd een “kat” zijn. Maar ik heb toch een ingang gevonden. Op het promenade deck is er tot eind juli een tentoonstelling te ziem met foto’s van Frans Lanting en keramiek van o.a. Margarita van der Velden. Hieronder wat foto’s van een paar van haar beeldjes en dan wat meer over het schip.

En dan nu meer over het schip. Allereerst een link naar wat zwart/wit foto’s¬†toen het schip gebouwd werd. We hadden een rondleiding met een heel goede gids, die wist te vertellen, dat alle kunst op het schip door Nederlandse kunstenaars gemaakt was. Hieronder een paar voorbeelden:

Ik vond het een bijzondere ervaring, ook al, omdat het me herinnerde aan mijn bootreizen: in 1964 met de Oranjefontein naar Durban in Zuid-Afrika en in 1965 met de Statendam van New York naar Rotterdam. Ik zou zeggen – als je in Rotterdam bent, ga een bezoek brengen. Hieronder nog een foto van de Statendam zelf en wat foto’s genomen vanaf de Statendam.